Jótállás.

A klímaberendezések helyszíni szerelést igényelnek. Ráadásul a készülékek hűtőközeget (üvegházhatású gázokat) tartalmaznak, ezért szigorított szabályozás vonatkozik a kereskedelemre, illetve a szerelésre, javításra is. Kereskedelemre, illetve végfelhasználónak történő értékesítésre a képesített vállalkozások, beüzemelésre illetve egyéb hűtőköri munkákra képesített cég által alkalmazott képesített személyek jogosultak. Ez az első feltétel az érvényes jótálláshoz, illetve a kiterjesztett jótálláshoz. (Népszerű, de helytelen nevén: "garancia".) 

Zöldkártya, kékkártya helyett "F-Gáz":

F-Gáz ügyfélazonosítóval rendelkeznek a cégek, és a természetes személyek (szerelők) is. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság oldalán ellenőrizhetők a jogosultságok adószám, illetve meglévő szerelői azonosító alapján. 

Klímaberendezés vásárlásakor telepítési tanusítvány kerül kiállításra, ami két kitöltendő szakaszt tartalmaz:

1. A berendezés forgalomba hozatalára jogosult vállalkozásra vonatkozó. 
2. A telepítést végző vállalkozás képesített alkalmazottjára vonatkozó. 

Az a legkézenfekvőbb, ha egyszerre egy cég értékesíti a klímaberendezést, bonyolítja a szerelést, és a karbantartást. 

A jótállás érvényességéhez szükséges általában. 

 • Bizonyos márkáknál megkövetelik a készülékek internetes regisztrációját, amit a felhasználónak kell elvégeznie.
 • A készülékről és beüzemeléséről kiállított számla. 
 • Helyesen kitöltött jótállási jegy. (Gree klímáknál a használati útmutató végén található.)
 • A szerelés után 1 év elteltével a jótállási füzetben, vagy munkalapon lejegyzett karbantartás(ok) - és, vagy ennek hiányában a karbantartás(ok)ról kiállított számla.
 • A klímaberendezések jótállása szakember által történt beüzemeléshez, és karbantartáshoz kötött.
 • A törvényben előírt kötelező jótállási idő után: önkéntes jótállás, ez a "kiterjesztett garanciaidő".
 • A "céges" vásárlás nem tartozik a törvény hatálya alá (a fogyasztó: magánszemély), ilyenkor egyéni megállapodás szükséges. 
   

Karbantartás.

A márkánként változó plusz időtartamok önkéntes jótállást (köznyelven "kiterjesztett garanciát") takarnak, igazolható karbantartáshoz kötöttek. 
A szerelési jótállás nálunk a készülék jótállásával párhuzamosan fut. 

 • Megegyezés szerint a jótállás lejárta, vagy elvesztése után is vállaljuk az általunk telepített klímaberendezések karbantartását, illetve alkatrész ellátását - reális áron.
   

Karbantartás megrendelése, vagy hihabejelentés nálunk: elektronikus levélben vagy a kapcsolat űrlapunkon keresztül, internetes elérhetőség híján sms-ben kérjük - azokkal az alapvető információkkal, melyek szükségesek az ügyintézéshez. 

Általában :  ha hibát tapasztal, pláne ha jótállási időszakon belül, keresse azt a klímaszerelőt, aki a beüzemelést végezte. Másképpen nem tudja térítés nélkül megoldani a szerelésre vonatkozó problémákat. Ha többedszerre sem jár sikerrel, azt a vállalkozást, amely a készüléket kiszámlázta Önnek. Alkatrész hiba esetén elsősorban a klímát értékesító vállalkozás a felelős.