Klíma karbantartás, tisztítás

klíma tisztítás karbantartásElsősorban az általunk előző években telepített, illetve karbantartott klímák esetén vállaljuk!

Nálunk a karbantartás a tisztítás mellett, egyben hibakeresést is jelent.

Mikor érdemes a klímákat tisztíttatni, ellenőriztetni?

 • Ha egy éve nem volt karbantartás az egészségre nem káros üzem, és üzembiztosság érdekében.
 • Ha még garanciális időszakban van a klíma, mivel minden esetben a gyártók által 1 éven felül vállalt kiterjesztett gyári garancia fenntartása rendszeres klíma karbantartáshoz kötött. (Garanciális gépeink esetén minden hibajavítás ingyenes, és prioritást élvez.)
 • Állapotfelmérés. Ha új lakást vásárolt - bérelt, és van benne meglévő klímaberendezés. Kiváltképp, ha a lakás felújításon esik, vagy esett át.
 • Ha ugyan egy éven belül már volt karbantartva, de folyamatosan használta, és hatásfokcsökkenést, illetve kellemetlen szagot észlelt.
 • Esztétikai okokból (kültéri, beltéri egység kinézete).

- A klíma karbantartás ára tartalmazza a tevékenységi körzetünkön belüli kiszállást; a klíma beltériegységének teljes vegyszeres tisztítását - fertőtlenítését; üzemi nyomásmérést, kifújt levegő hőfokának mérését; elektromos kötések, és kondenzvíz elvezetés felülvizsgálatát; üzemi próbát; ha szükséges elemcserét a távirányítóban; fali rögzítések ellenőrzését; laza elemek miatti rezgések megszüntetését; használati tanácsadást.

Miért érdemes a klímákat tisztíttatni, ellenőriztetni?

Egy kis odafigyeléssel a klíma használata biztonságos, és a klímaberendezés élettartama sem rövidül le.

 • A klímaberendezés beltéri és kültéri egysége egyaránt rendelkezik olyan felületekkel, ahol a szennyeződés használat közben (és egyúttal attól függetlenül is) felgyűlik. A beltéri egységekben elsősorban a szűrőkön, a hőcserélő lamelláin, a ventillátor lapátokon - majd idővel mindenütt. A kondenzvíz elvezető csőben, és a lerakódott koszban megállhat a páravíz, ami begombásodik. A kültéri egység üzem közben a kinti levegőben szálló növényi anyagokat, és utcai port szívja magára - ha ezek felgyűlnek a hőcserélőn, akkor lecsökken az üzemi hatásfok (több üzemidővel kevesebb teljesítményt tud leadni), megnő a klíma villamos fogyasztása. Szélsőséges esetekben tönkre is mehet a berendezés emiatt. 
   
 • Fontos szempont lehet, hogy ne a legrosszabbkor derüljön ki, hogy részben, vagy teljesen elszökött a hűtőközeg - vagy meghibásodott egy elektronikus alkatrész. Ezért is érdemes legalább tavasszal, a nyári szezon előtt egyszer leellenőriztetni a klímaberendezést. Ekkor még kényelmesen van idő megjavítani a klímaberendezést, amennyiben a probléma már eleve nem kerülhetett gyors megoldásra karbantartáskor. Minden nyáron a nagyobb hőhullámok első pár napjában TÖMEGES megkeresések történnek a klímaszerelők felé, mivel akkor derül ki, hogy gond van a készülékekkel. Pont a legrosszabbkor, több klímás céget is felhívnak, mire 1-2 héten belül sikerül időpontot egyeztetni. Ezeknek az eseteknek több mint a 90%-át meg lehetne előzni egy időben elvégzett, és szakszerű klíma karbantartással. És persze jó, ha van egy klímás a kéznél nyáron is, aki már ismeri a helyszínt.
   
 • Ha van még érvényes garancia, ne vesszen el. A gyártók jellemzően a törvényben előírtnál hosszabb jótállást vállalnak a gépeikre, ezt viszont feltételhez kötik. Ez a gép rendszeres átvizsgáltatása és kitisztíttatása klímaszerelővel. A jótállási jegyekben van külön rész az ilyen témájú bejegyzésekre. Megér évi pár ezer forintot, hogy biztos hűtsön a gép (például ne legyen gázhiányos), tiszta legyen (legionella, por, gomba mentesség), és az esedékes évben az általunk szerelt gépeknél legyen ingyenes javítás, ingyen alkatrész meghibásodás esetén. 
   
 • A klíma hűtőközeg töltetének meglétét, az elektronikus alkatrészek helyes működését, és a kondenzvíz elvezetés átjárhatóságát csak kis mértékben befolyásolja az, hogy Ön mennyit használta készülékét az előző évben!
   
 • Környezetvédelmi szempontok: hiába sokkal környezetkímélőbb az R407C és az R410A klíma hűtőközeg (vagy a legújabb "R32" névre hallgató), mint az R22 volt, a szivárgás ezeknél sem kívánatos. Bizonyos hűtőközegtöltet felett már kötelező rendszeresen szivárgásvizsgálatot végezni, és erről hivatalos jegyzőkönyvet készíteni! (Közintézmények, nagyobb cégek - amelyek jellemzően rendelkeznek nagy klímarendszerekkel.)

Lakossági ügyfeleinknél legalább évi egy klíma karbantartás javasolt, hűtő és fűtő üzemben is rendszeresen használt klímáknál legalább évi kétszeri. Ahol állandóan üzemel a légkondi, például üzletekben, szerverekben, negyedévenkénti klíma karbantartás is szükséges lehet. Ez a hely adottságaitól függ, hogy milyen hatások érik a klíma beltéri és a kültéri egységet, illetve mennyit működtetik. Ezért fontos, a sokat használt, illetve nagy igénybevételnek kitett (belváros, üzlet) klímák esetében rendszeres "házilag elvégzett" szűrőmosás, akár hetente! Nagyon rosszul kinéző klímákhoz is kihívnak minket karbantartani vagy az utolsó pillanatban, vagy miután már a probléma csak alkatrész, vagy a klímaberendezés cseréjével volt megoldható. Előfordult, hogy egy irodai dolgozó betegségének okára derült így fény.

A klíma karbantartás hossza attól függ, hogy hogyan lehet hozzáférni, illetve milyen állapotban van a készülék. A 20 perctől egészen másfél óra hosszáig. 

Karbantartáshoz szükséges:

 • A szerkezeti elemekhez való hozzáférés biztosítása (beltéri és kültéri egység).
 • Távirányító.
 • Folyó víz (slag, csap, vagy zuhanyzó) 
 • Ha szükséges, áramforrás a légkompresszornak, a klíma kültéri egység tisztításához.
   

Amit hozunk karbantartáskor:

 • létrák
 • fertőtlenítő vegyszerek
 • légkompresszor, kefe, ecset, törlők
 • mérőóra nyomásmérésre, mérőműszer áramfelvétel mérésre
 • a hűtőközeg szivárgásának megszüntetéséhez szükséges eszközök
 • csőszigetelés, ha pótolni kell (az időjárás, és a madarak idővel kikezdik)
 • kondenzvízcső, ha pótolni kell (a napsütés, illetve az időjárás idővel ezt is kikezdi)
 • univerzális programozható klíma távirányító, ha elveszett az eredeti (feláras)