Inverteres vagy nem inverteres klíma?

Hazánkban a nem inverteres ("on-off") klímaberendezések forgalmazása megszűnt! 

Mi a különbség az inverteres, és a nem inverteres klímaberendezések között?

Az inverteres klíma előnyei a nem invertereshez képest:

Az inverteres szabályzás finomabb, mint a sima ki-bekapcsolós.  

 • A hűtő vagy fűtőteljesítmény a kért beállítások függvényében automatikusan változik. Ha a klímán beállított célhőmérséklet közel van a helyiség aktuális hőmérsékletéhez, akkor az inverteres kompresszor alacsonyabb fordulatszámon fog működni. Ha pedig egyáltalán nincs teljesítmény igény, kikapcsol a kompresszor és az inverter vezérlőpanel standby állapotba kerül. Viszont ha a legnagyobb teljesítményre van szükségünk, az inverteres kompresszor névelegesnél nagyobb hűtő / fűtőteljesítmény leadására is képes.
 • A jól méretezett teljesítményű inverteres klímák akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint sima társaik. Részterhelésen sokkal jobb az EER/COP értékük. (Ha megfelelő módon vannak használva!)
 • Kisebb hőingadozás tapasztalható.
 • Nincs indítási áramlökés. A nem inverteres klímák, a kompresszor indításakor a másodperc töredékéig jóval több áramot vesznek fel. Ez a villamos hálózat szempontjából, bizonyos esetekben fontos szempont lehet.
 • Az inverteres klímák alkalmasak fűtő üzemre hidegebb időben is. (A -20 °C/ -7 °C és +5 °C közötti külső hőmérséklet tartományban is működőképesek.)
 • Már az újabb nem inverteres klímák sem kifejezetten zajosak, de az inverteresek bizonyosan jobbak náluk e tekintetben!

  Az inverteres klímák előnyei folyamatos használat esetén érvényesülnek. Hőhullámok alatt kapcsolja be hűtés üzemmódban, és hagyja úgy legalább nappalra, csukott ablakok mellett. Ha a készülék szinten tartó üzemben működik, akkor a leghalkabb, leggazdaságosabb, és a kondenzvíz termelődés is akkor lesz a legkevesebb! A célhőmérséklet ne legyen alacsonyabb 24 foknál, nehogy megfázást okozzon. (Eleve értelmetlen, és a klímára nézve is káros példának okáért 35 fokos külső hőmérséklet mellett 16-18 fokos célhőmérséklettel erőltetni a berendezést.) További információ a klímák fogyasztásáról itt
   
 • Rendkívül fontos, hogy minőségi inverteres klímaberendezést vásároljon, amelynek a garancia elvesztése, vagy a garanciaidő lejárta után is legyen elérhető alkatrész ellátása, műszaki ügyintézője! Márkánént, és márkán belül modellenként is egyedi alkatrészekből állnak a klímaberendezések. A régi "on-off" klímákkal szemben, most már sokkal bonyolultabb problémákkal kell szembenézni egy esetleges későbbi hiba esetén!