H-Tarifa információk

A H-Tarifa egy kedvezményes áramszolgáltatói díjszabás, amivel fűtési szezonban csökkentheti a klímaberendezések (hőszívattyúk) üzemeltetési költségeit.

• 2010 óta elérhető az ország egész területén.
• A díjszabás szezonális, minden évben október 15-től, következő év április 15-ig vehető igénybe (0-24h). A fennmaradó időben normál díjszabás van érvényben.
• A szolgáltatási időszakban 35-37 Ft helyett, a tarifa 23-24 Ft/kWh.
Több tízezer forintos megtakarítás érhető el a H-Tarifával, egyetlen fűtésszezon alatt. Előzetesen csak becsülhető: függ a telepített rendszer nagyságától, az általános időjárási viszonyoktól, illetve a felhasználói szokásoktól.

Feltételek, követelmények:

• Külön párhuzamos "H tarifás mérőóra" hivatalos beüzemelése szükséges hozzá, mely helyzettől függően számottevően növelheti az összköltségeket.
• A mérőhely előzetes kialakításához, és a klímaberendezés rákötéséhez, áramszolgáltató által ajánlott villanyszerelőre van szükség. Régebben: "regisztrált villanyszerelő".
• A klímaberendezés betáplálási pontja és a mérőhely között megszakítás nélküli áramkörre van szükség, illetve a szerződött berendezés(ek) mellett más fogyasztó rákötése tilos!
• Megfelelő hatékonysággal rendelkező klímaberendezés(ek) telepítése, a hozzájuk tartozó műszaki adatlap(ok) és CE megfelelőségi nyilatkozat csatolása, a szolgáltatóhoz történő kérelem benyújtásakor. Általában mondhatjuk, hogy az új klímaberendezések mindegyike megfelel a mostani követelményeknek, illetve a gyártók képviseletei elérhetővé tették a szükséges anyagokat, internetről letölthető formában.
• A klímaberendezést szerelő (klímaszerelésre jogosult, NKVH!) cég nyilatkozata a beüzemelés kapcsán (kültéri egységenként, tehát ha 3 db készülék van, 3 db nyilatkozat), kiegészítve a készülék műszaki adataival, beleértve a gyáriszámot is.

Szubjektív véleményünk:

• A klíma minősége, részegységeinek elhelyezése, és a teljesítmény méretezés ilyenkor egyszerre igen lényeges kérdés.
• Mivel a kivitelezéskor a mérőhelynek minden tekintetben meg kell felelnie az aktuális szabványoknak és előírásoknak, ezért bizonyos esetekben megfontolandó, hogy egymagában valóban megéri-e az igénylés (hány év alatt térül meg).
Teljes lakásfelújítás alkalmával, vagy új ház építésekor* (elsősorban családi kertes-házakra gondolok**) érheti meg a leginkább, főleg ha szembehelyezzük a földgázzal kapcsolatos költségekkel.
*Társasházak esetén könnyen problémát okozhat a levegő-levegő hőszívattyú kültéri egység elhelyezése (kondenzvíz, jegesedés, ventilátor szélnyomás, hanghatások).
** Viszont ebben az esetben, ha nagyobb beruházásról van szó, szóbajöhet a levegő-levegő (vagy talajszondás) hőszívattyú például HMV (használati melegvíz) készítésére, és padlófűtés rendszerhez is. Ez már egy költségesebb, szerteágazóbb és egyben frissebb – még kevésbé ismert terület, mint a "sima" hűtő-fűtő klímák önálló téli fűtés üzemben történő felhasználása.

Miért érdemes klímával fűteni?

* forrás: https://elmuemasz.hu/#!/egyetemes-szolgaltatas/tarifak-dijak/tarifatabla