Gyakran ismételt kérdések


Amennyiben nem ipari léptékű klímáról van szó, nem szükséges. Egy fázisú berendezések, lakossági léptékben csupán 600 - 1500 W közötti fogyasztással (egy vasaló, vagy hajszárító többet fogyaszt) - olvadóbiztosítékokkal védve. Lakásfelújításkor vagy építkezéskor attól függetlenül érdemes rá gondolni, akár egy fali dugaljjal a klíma tervezett helye mellett, akár egy saját kötődobozzal vagy kiállással, aminek az áramköre külön van megbiztosítva. Kívánatos, hogy a klímát mindentől függetlenül lehessen áramtalnítani. (Szervizeléshez, vagy csak egyszerűen ha hosszabb ideig nincs használatban). Az invertes klímaberendezéseknél terjedőben van a kültéri egységnél kialakított betáplálási pont. Nem inverteres mono split klímaberendezéseknél mindíg a beltéri egység kap tápot. A nem inverteres klímák forgalmazása Magyarországon megszűnt.

Weboldalunkon tájékozódhat a klímaberendezések valós fogyasztásáról.

Vagy hűtőközeg (gáz) hiányos a klímaberendezés, és/vagy  alapos karbantartást igényel. Például annyi kosz gyűlt a ventilátor kerékre (úgynevezett mókuskerék), hogy a súlyától nem tud felpörögni, így lefújni a hideget.Egy alapos belső - külső tisztítás után lehet üzemi próbát tenni, hőfokot mérni, és ha szükséges nyomást mérni illetve elkezdeni szivárgást keresni.

A körülményektől, és a garanciális feltételektől függ. - Szakemberrel kitisztíttatni legalább évente egyszer érdemes, indítás előtt 1-3 hónappal. A hangsúly valójában sokszor nem a tisztításon, hanem a mérőműszerekkel is alátámasztott előzetes üzemi próbán, illetve a gép belsejébe való betekintésen van. Egy lakásban, ahol hűtésre és fűtésre is van használva, érdemes ősszel és tavasszal is elvégeztetni. Folyamatos hűtés üzem mellett üzlethelyiségekben, irodákban még inkább, szerverekben mindenképp. Az utóbbi három esetben akár több is szükséges lehet, mint évi két alkalom. Az évi 1-nél sűrűbb gyakoriság az üzemórák mennyiségétől, a légkondicionált környezet szennyezettségétől, és a kültéri levegő szennyezettségétől függ, illetve attól hogy a gép tulajdonosa mennyi időt szán a készülékére.  A klíma beltéri egység szűrőinek házilagos tisztítását legalább két - három hetente javasolt elvégezni, ha folyamatosan megy a készülék! Ugyanennyire fontos, hogy a kültéri egység hőcserélője ne legyen eldugulva (ún porpaplan).(Ha idős, vagy sokat használt készülékről van szó, sajnos az esetek jelentős részében nem számít, hogy addig minden évben "látta" klímás. A csepptálca és a ventilátor kerék tisztítását általában mi szoktuk először elvégezni: 4-6-8-10 év alatt felgyűlt koszt eltávolítva.)- A garanciális feltételek adottak. Általánosak, és sok éve nem változtak.  Ha egy órát sem üzemelt az újnak mondható készülék egy év alatt, az igazolt karbantartások hiánya miatt bármelyik nagy importőr / forgalmazó / nagykereskedő visszautasítja a garanciát. Erre a szerelőnek nincsen ráhatása, a szerelő nem fogja megvenni saját zsebre az alkatrészt, ha nem tudja kifizettetni legalább az alkatrészt a garancia keretében az illetékessel.

Amennyiben minden alapbeállítás jó (üzemmód, hőfok) és esetlegesen letelt a pár perces késleltetés is: vagy a klíma koszolódott el annyira, hogy már képtelen elvonni és leadni a hőt, vagy, illetve emellett "gázhiányos"; panelhibás is lehet. Klíma karbantartást javaslunk, hibakereséssel. 

A klímaberendezések korrózióálló bevonattal rendelkeznek, és a fröccsenő víz elleni védettségük is megfelelő, így nem szükséges. 
A klíma kültéri üzemen kívüli letakarása akár árthat is a készüléknek, ha akadályozza a megfelelő szellőzést - bent tartva a párát. 

Régebben, a nem inverteres ("mono" - egy kültéri / beltéri egységes) gépeknél a beltéri egységet kellett úgymond bedugni (szakaszos egyirányú analóg erősáramú vezérlés). Manapság már esetek túlnyomó többségében a kültéri egységnek kell áramot adni (folyamatos kétirányú gyengeráramú digitális vezérlés). Szereléskor a klíma hűtőköri csövezésével együtt bekerül a vezérlő vezeték, mely a kültéri egységtől megadja a gyenge és erősáramú betáplálást is a beltéri egységnek. 

Ez a hétköznapi mono, azaz 'egycsonkos' gépek esetén nem lehetséges. Ha az lenne, sem lenne értelme, hiszen a kültéri egységnek adott maximális teljesítménye van. Amennyiben szándékosan több csonkos 'multi' kültéri egységet vesz, abban az esetben utólag is lehet bővíteni. - Annak a függvényében, hogy mekkorák a szükséges és adott teljesítmények, és kapható-e még kompatibilis beltéri egység.

Győződjön meg róla, hogy kivárta a késleltetési időt. Minél hidegebb van kint, annál később fog elindulni a beltéri ventilátora - mivel a klíma késlelteti addig, amíg beltéri a hőcserélő eléri a megfelelő hőmérsékletet. Illetve készüléktől függően van egy határ a külső hőmérsékletet illetően, ami alatt egyáltalán nem fog elindulni. (Nem inverteres klímaberendezés esetén +5 fokos külső hőmérséklet alatt nem is érdemes használni a funkciót.)Egyéb hibaforrások lehetnek még: gázhiány, kültéri egység panelhiba (inverteres klíma).

Az elérhető legkisebb hűtőteljesítmény 2 kW a multi, és 2,6 kW mono klímaberendezéseknél. Adott minimum beltéri és kültéri egység méretekkel, melyeknek technológiai okai vannak. 

Az osztott split klímaberendezések nem cserélnek levegőt a szobában. A beltéri és kültéri egységet öszekötő csőpáron nagy nyomású hűtőközeg kering, ami hermetikusan (a szó valódi értelmében) el van zárva a külvilágtól. Tehát a beltéri egység szűrőjén csupán a szobai levegőben található szennyeződések tapadnak meg. Ezért folyamatos használat mellett érdemes rendszeresen szellőztetni a helyiséget, kiváltképp akkor, ha jól szigetelnek a nyílászárók. (*Szellőzés csak a szereléskor esetleg hanyag módon ki nem tömített faláttörésen át, illetve a kondenzvíz elvezető cső kis ármérőjű lyukán kereszül lehetséges.) (**A Daikin "Ururu Sarara" klímája képes levegőt cserélni amellett, hogy párásítani / párátlanítani is tud - 500 000 Ft feletti áron.)

Megtévesztő elnevezés. Gyakorlatilag nem vásárolhatók olyan klímaberendezések, amelyek önmagukat kosztalanítanák. Az automatikus tisztítás a gyakorlatban a beltéri egység részleges kiszárítását jelenti - egyenértékű azzal, mintha a felhasználó manuálisan üzemeltetné hűtés után, egy rövidebb ideig ventillátor vagy fűtés üzemmódban a klímaberendezést. A beltéri egység hőcserélőjének leszárításáról van szó, hogy a nedves közegben ne tudjanak gombák és baktériumok megtelepedni. Elkoszolódott klíma esetén ez nem sokat ér.

 • Amennyiben megvan a szabályosan kitöltött klíma jótállási jegy, illetve -1 éven felül- nem maradt ki klíma karbantartás, akkor a géphez lehet garanciális alkatrészt rendelni. Természetesen alkatrészcsere esetén mindez a forgalmazó, illetve márkaképviselet (illetve importőr) hozzáállásán is múlik. Sokszor ekkor derül ki, hogy megérte volna normális háttérrel rendelkező klímaberendezést vásárolni (értsd: márka, és annak forgalmazói láncolata).
 • Amennyiben szerelési hiba kerül javításra, az teljes mértékben térítéses: a szerelési garancia nem vihető át. Egy szerelési hiba többnyire hűtőközeghiányban mutatkozik meg. (A saját szereléseinkre, és az általunk végzett egyéb munkákra adunk szerelési garanciát - ami évenkénti klíma karbantartáshoz, és a klíma kiterjesztett garanciaidejének hosszához igazodik.)
 • A téliesítést sokan félreértik: a klíma kültéri egysége bírja az időjárás viszontagságait. Ez a kifejezés arra vonatkozik, ha valaki tartósan fűtésre szeretné használni a klímát, +2 fok alatti kinti hőmérséklet mellett.
 • A kültéri egységben (és az abból induló elvezetésben) az automatikus leolvasztás után a visszafagyott kondenzvíz felhalmozódik. Ezt fűtőszál utólagos beépítésével, illetve gyárilag fűtőszállal szerelt klímával ki lehet küszöbölni.
 • Nem inverteres klímát nem érdemes, illetve nem lehet fűtésre használni +5 fokos külső hőmérséklet alatt. 
 • Szerverklímának telepített nem inverteres gépeknél (téli hűtés üzem) utólag kültéri ventillátor fordulatszám-szabályzóra, és karterfűtésre is szükség van A nem inverteres klímák forgalmazása Magyarországon megszűnt.

A földelt dugalj előírás a klímakészülékeknek is, attól függetlenül, hogy az előírást jellemzően sok helyen figyelmen kívül hagyják. A készülék élettartama bizonyos körülmények között csökkenhet emiatt.

A zaj érzékelése relatív, hiszen más egy forgalmas út mellett, és egy teljesen zajmentes kertvárosi éjszakában. Ettől függetlenül a zajt okozhatja a klímaberendezés gyári minősége és kialakítása, az elhelyezés módja - helye (zártabb helyen, vagy például tetőkonzolon van), de szerelési hiba is (ferde / instabil elhelyezés; rezgéscsillapítás - pl gumibakok hiánya*). *Vagy túlcsillapítás. Sok esetben jobb, ha a természetes rezgést a rögzítő felület (fal, tetőszerkezet, talaj) nyeli el, minthogy a kültéri egység szerkezetének műanyag / fém felülete - illesztései rezonáljanak be. Az elnyelt rezgés zavaró, alacsony frekvenciás morajlásként jelenhet meg a falon / tetőn keresztül. Egy laza csavar is éktelen zajt képes okozni, de egy normálisan funkcionáló, viszont túlterhelt klíma is tünhet hibásnak. Inverteres klímák esetében a zajszint nem állandó (függ a külső hőmérséklettől, és az inverter aktuális fordulatszámáról is), de függ attól is hogy hűtés vagy fűtés üzemmódban van a klíma. Fűtés üzemmódban mindíg egy kicsit hangosabb a klíma kültéri egysége.Megoldás lehet egy klíma karbantartás (hibakeresés, kültéri egység tisztítása, rezonanciák megkeresése - megszüntetése), a klíma áthelyezése amennyiben van mód rá, illetve a klíma cseréje egy modernebb, csendesebb készülékre. Sok esetben a régi, egyszerű nem inverteres klímák helyett inverteres készülékek oldják meg ezeket a problémákat.

Ez teljesen természetes, minden klímaberendezés, mindíg késlelteti az indítást - ennek műszaki okai vannak.Jellemzően fűtés üzemmódban hosszabb a késleltetés, itt a beltéri egység ventillátora a kültéri egység elindulásához képest is később indul el.

Sok esetben csak a hőhullámok idején derül ki igazán, ha probléma van. Hidegérzetet adhat úgy egy beltéri egység - hogy közben valójában a kültéri egység el sem tudott indulni, vagy a teljesítményének csak az 50%-át képes leadni. Sokan (még a klímás kollégák jelentős része is) figyelmen kívül hagynak olyan felületeket, ahol a kosz akadályozza a klíma működését. Eltérő külső hőmérséklet esetén a készülékben uralkodó nyomások, és az előállított hőmérséklet értékek is változnak - akár inverteres, akár nem inverteres a klíma. Tehát egy próba könnyen csalóka eredményt ad. A kondenzvíz elvezetés dugulása sem azonnal derül ki. Ellenben egy karbantartás alkalmával sokkal több tényező kerül megvizsgálásra.

A gáztöltet megléte független a használat időtartamától, gyakoriságától! Alapvetően az épületklímák kialakítása eltér az autóklímáktól, a szivárgás kockázata itt jóval kisebb. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a készülék ne lehetne lyukas, vagy a kötéseknél ne fordulhatna elő hiba. (Az esetleges szerelői hibákon kívül, kivételt képeznek a kültéri egységen rezgéstől -elvétve- visszalazult hollanderes kötések, illetve -nagyon ritkán- rézcső elnyíródások.)  A szivárgások mértéke eltérő lehet, radikális esetben akár egy héten belül is eltűnhet a gáztöltet (például szakszerűtlen szerelés, vagy rossz minőségű hőcserélő miatt). Az a hűtőkör, ahonnan a hűtőközeg akár éves távlatokban is műszerekkel érzékelhető mértékben szökik, javításra szorul. A hűtőkör gáz-tömörsége, a gáztöltet megfelelő volta csak egy alaposabb klíma karbantartás alkalmával tud kiderülni. 
A képhez hozzátartozik, hogy rengetegen ezzel a felütéssel keresik a klímás cégeket: "Szerintem csak egy kis gáz kell bele." Sokan persze kapva kapnak az alkalmon, és kész is a lehúzás.

Ha megfelelően hűt a gép, akkor valószínűleg nem akkora a páratartalom helyiségben hogy elegendő felgyűljön, vagy nem kell annyit dolgoznia a berendezésnek, hogy nagyobb mértékű párakicsapódás legyen. (Esetleg dugulás van, de még nem telt fel a csővezeték annyira, hogy a beltéri egységen keresztül távozzon a páravíz.)

 • A fő szűrő egy klímában két darab sűrű műanyag háló, ami mosható. Bírják (és az esetek nagy részében) kívánják is a vegyszerrel való tisztítást. Ezek a nagyobb levegőben szálló koszt, illetve szöszöket fogják meg. A kezelt levegő tisztítása mellett legalább ennyire fontos, hogy a beltéri egységet is védik.
 • Elterjedtek a plusz szűrőbetétek, melyeket a nagyobb műanyag szűrőkbe, vagy a kaszniba kell bepattintani. Ezek már idővel vesztenek a hatékonyságukból, hiszen amellett hogy a sűrűségük nagyobb, tartalmaznak egyéb hozzáadott hatóanyagokat is. Például ilyen elnevezésekkel futnak: "katechin szűrő" "ezüst ion szűrő" "aktív szén szűrő" "fotokatalitikus szűrő". Természetesen, ha megfelelő módon behelyezhető (akár ollóval méretre vágva) - a legkülönbfélébb extra szűrőket lehet alkalmazni utólag is a klímaberendezésekben.
 • A harmadik kategória a "plazma szűrő" vagy "ionizátor", ezek elektromos elven működnek. Szintén a levegőminőség javítására, illetve baktériumok ellen.
 • A távirányítón lévő hőmérséklet nem a befújt levegő hőmérsékletét jelenti. Ez a célhőmérséklet. Ne állítsa 30 fokra, ha nem szeretne 30 fokot a helyiségben. A klíma 23 fokos célhőfokkal is tud 53 fokos meleget fújni - hogy el tudja érni, ezt bízzuk rá a készülékre. Az irreális célhőmérséklet nagyobb zajszinttel, és nagyobb fogyasztással jár. Üzemeltesse reális célhőfokkal, inkább hosszabb ideig (akár 0-24 - mint bármelyik fűtésrendszernél).
 • Fűtés üzemben először a kültéri egység indul el, a beltéri csak akkor kezd el fújni, ha elég meleg a belső hőcserélő. Minél hidegebb van kint, annál később*. A légterelő állást, és a fújási sebességet csak ezután lehet változtatni.
 • Ha fix-alacsonyra állítja a beltéri egység ventilátorának sebességét (FAN), akkor a készülék melegebb levegőt fog fújni. 
 • Ruhaszárításra a beltéri és a kültéri egység által közvetlenül fújt meleg, vagy hideg levegő is egyaránt alkalmas. 
 • Fűtésben a kültéri egység termel kondenzvizet. A mennyisége egyszerre függ a külső páratartalomtól, hőmérséklettől, illetve a gép által leadott teljesítménytől! Hűvös esős, vagy havas időben napi több liter is lehet*. Szárazabb időben előfordulhat, hogy napokig egy csepp sem keletkezik.
 • A beltéri egység fűtés üzemben alapvetően száraz (nincs poshadásra lehetőség), de a port ugyanúgy gyűjti magába. Ha ~ két hétig folyamatosan üzemeltette, ellenőrizze hogy megtelt-e a szűrő. A szűrő a beltéri egységet is védi. A házilagos szűrőtisztítás nem helyettesíti az alaposabb (részleges szétszereléssel járó) karbantartást, de alapfeltétel a rendeltetésszerű üzemeltetéshez.

* A nem inverteres készülékeket csak +5 fokos külső hőmérséklet felett érdemes bekapcsolni, a szabályzásuk ennyit tesz lehetővé.

Kínai gyártmány, mint a többi neves márka túlnyomó többsége az elmúlt évtizedben. Mégis, legalább egy tucatnyi tényezőt figyelembe véve emelett döntöttünk. Méghozzá a szerelők között ritka módon kizárólagosságra törekedve, mindezt önként.

A lakásklímák kialakítása eltér az autóklímáktól, utóbbinál valóban eléggé jótékony hatással van a berendezés állapotára. Viszont a lakásklímát is érdemes bekapcsolni, - tesztelési céllal. Aki mindenképpen ki akarja hagyni a klíma karbantartást, legalább a használati időszak előtt pár héttel próbálja ki a készüléket (hűtés és fűtés üzemmódban) - minimum fél órára. Így nagyobb eséllyel megelőzheti a nyári sorbanállást, időben lépve nagyobb eséllyel jut korrekt javítási megoldásokhoz.