Gyakran ismételt kérdések


Ez a hétköznapi mono, azaz 'egycsonkos' gépek esetén nem lehetséges. Ha az lenne, sem lenne értelme, hiszen a kültéri egységnek adott maximális teljesítménye van. Amennyiben szándékosan több csonkos 'multi' kültéri egységet vesz, abban az esetben utólag is lehet bővíteni. - Annak a függvényében, hogy mekkorák a szükséges és adott teljesítmények, és kapható-e még kompatibilis beltéri egység.

Győződjön meg róla, hogy kivárta a késleltetési időt. Minél hidegebb van kint, annál később fog elindulni a beltéri ventilátora - mivel a klíma késlelteti addig, amíg beltéri a hőcserélő eléri a megfelelő hőmérsékletet. Illetve készüléktől függően van egy határ a külső hőmérsékletet illetően, ami alatt egyáltalán nem fog elindulni. (Nem inverteres klímaberendezés esetén +5 fokos külső hőmérséklet alatt nem is érdemes használni a funkciót.)Egyéb hibaforrások lehetnek még: gázhiány, kültéri egység panelhiba (inverteres klíma).

Az elérhető legkisebb hűtőteljesítmény 2 kW a multi, és 2,6 kW mono klímaberendezéseknél. Adott minimum beltéri és kültéri egység méretekkel, melyeknek technológiai okai vannak. 

A földelt dugalj előírás a klímakészülékeknek is, attól függetlenül, hogy az előírást jellemzően sok helyen figyelmen kívül hagyják. A készülék élettartama bizonyos körülmények között csökkenhet emiatt.

Ez teljesen természetes, minden klímaberendezés, mindíg késlelteti az indítást - ennek műszaki okai vannak.Jellemzően fűtés üzemmódban hosszabb a késleltetés, itt a beltéri egység ventillátora a kültéri egység elindulásához képest is később indul el.

Ha megfelelően hűt a gép, akkor valószínűleg nem akkora a páratartalom helyiségben hogy elegendő felgyűljön, vagy nem kell annyit dolgoznia a berendezésnek, hogy nagyobb mértékű párakicsapódás legyen. (Esetleg dugulás van, de még nem telt fel a csővezeték annyira, hogy a beltéri egységen keresztül távozzon a páravíz.)

  • A távirányítón lévő hőmérséklet nem a befújt levegő hőmérsékletét jelenti. Ez a célhőmérséklet. Ne állítsa 30 fokra, ha nem szeretne 30 fokot a helyiségben. A klíma 23 fokos célhőfokkal is tud 40 fokos meleget fújni - hogy el tudja érni, ezt bízzuk rá a készülékre. Az irreális célhőmérséklet nagyobb zajszinttel, és nagyobb fogyasztással jár. Üzemeltesse reális célhőfokkal, inkább hosszabb ideig (akár 0-24 - mint bármelyik fűtésrendszernél).
  • Fűtés üzemben először a kültéri egység indul el, a beltéri csak akkor kezd el fújni, ha elég meleg a belső hőcserélő. Minél hidegebb van kint, annál később*. A légterelő állást, és a fújási sebességet csak ezután lehet változtatni.
  • Fűtésben a kültéri egység termel kondenzvizet. A mennyisége egyszerre függ a külső páratartalomtól, hőmérséklettől, illetve a gép által leadott teljesítménytől! Hűvös esős, vagy havas időben napi több liter is lehet*. Szárazabb időben előfordulhat, hogy napokig egy csepp sem keletkezik.
  • A beltéri egység fűtés üzemben alapvetően száraz (nincs poshadásra lehetőség), de a port ugyanúgy gyűjti magába. Ha ~ két hétig folyamatosan üzemeltette, ellenőrizze hogy megtelt-e a szűrő. A szűrő a beltéri egységet is védi. A házilagos szűrőtisztítás nem helyettesíti az alaposabb (részleges szétszereléssel járó) karbantartást, de alapfeltétel a rendeltetésszerű üzemeltetéshez.

* A nem inverteres készülékeket csak +5 fokos külső hőmérséklet felett érdemes bekapcsolni, a szabályzásuk ennyit tesz lehetővé.

A lakásklímák kialakítása eltér az autóklímáktól, utóbbinál valóban eléggé jótékony hatással van a berendezés állapotára. Viszont a lakásklímát is érdemes bekapcsolni, - tesztelési céllal. Aki mindenképpen ki akarja hagyni a klíma karbantartást, legalább a használati időszak előtt pár héttel próbálja ki a készüléket (hűtés és fűtés üzemmódban). Így nagyobb eséllyel megelőzheti a nyári sorbanállást, és egyúttal nagyobb eséllyel jut korrekt javítási megoldásokhoz.